Maisto produktai turintys vitamino B6. Kokia jo reikšmė mūsų sveikatai?

Vitaminas B6, dar kitaip žinomas kaip piridoksinas, yra vandenyje tirpus B grupės vitaminas, atliekantis daug svarbių funkcijų mūsų organizme. 

Šiame straipsnyje – plačiau apie tai kodėl šis elementas yra toks reikalingas tinkamai sveikatai palaikyti ir pagrindinius jo šaltinius maiste.

Ieškote komplekso kuris ne tik aprūpintų organizmą būtinais vitaminais ir mineralais, tačiau kartu padėtų deginti nereikalingus kilogramus? Jūsų dėmesiui, mūsų parduotuvės – maisto papildai lieknėjimui.

Apie vitaminą B6 trumpai. Kokią funkciją atlieka šis elementas?

Vitaminas B6 yra vienas esminių elementų organizme, padedantis konvertuoti maistines medžiagas į energiją. Taip pat jis yra būtinas tinkamam nervų, imuninės sistemos veiklai ir odos sveikatai palaikyti. 

Piridoksinas taip pat padeda reguliuoti mūsų hormonus ir neurotransmiterius, kurie yra atsakingi už signalų perdavimą tarp nervų ląstelių.

Vitamino B6 reikšmė metabolizmui

Vitaminas B6 taip pat yra labai svarbus norint palaikyti tinkamą metabolizmą. 

Šis elementas yra tiesiogiai atsakingas už angliavandenių ir riebalų apykaitą organizme, kas reiškia, jog jei reguliariai vartosime pakankamą jo kiekį, palaikysime sveiką svorį ir optimalią medžiagų sintezę.

Vitamino B6 reikšmė nervų sistemai

Vitaminas B6 taip pat yra būtinas normaliai nervų sistemos funkcijai. Jis padeda gaminti neurotransmiterius, tokius kaip serotoninas ir dopaminas, kurie daro tiesioginę įtaką mūsų nuotaikai ir emocijoms. 

Taip pat vitaminas B6 padeda stiprinti mūsų nervų ląsteles ir užtikrina normalią jų funkciją.

Vitamino B6 reikšmė imuninei sistemai

Šis vitaminas taip pat yra svarbus tinkamai imuninės sistemos veiklai palaikyti. 

Jis skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą, kurie yra itin svarbūs organizmui apsisaugoti nuo įvairių infekcijų. 

Reguliarus vitamino B6 vartojimas padeda palaikyti stiprią ir sveiką imuninę sistemą.

5 maisto produktai turintys daugiausiai vitamino B6

  1. Paukštiena – vištiena ir kalakutiena yra puikus šio elemento šaltinis. Skaičiuojama, jog 100 gramų tokios mėsos turi apie 0,5-0,7 mg vitamino B6.
  2. Žuvis – dar vienas puikus piridoksino šaltinis yra žuvis. 100 gramų lašišos, tuno ar upėtakio turi nuo 0,5-0,9 mg vitamino B6.
  3. Bananai – didžiausias šio elemento šaltinis iš vaisių yra bananas. 100 gramų banano tenka apie 0,4 mg vitamino B6.
  4. Bulvės – iš daržovių daugiausiai vitamino B6 turi bulvės. Skaičiuojama, jog 100 gramų bulvių su žievele tenka apie 0,3-0,4 mg šio elemento.
  5. Riešutai ir sėklos – įvairūs riešutai tokie kaip pistacijos, lazdyno riešutai ar saulėgrąžų sėklos taip pat bus puikus piridoksino šaltinis. 100 g minėtų riešutų ir sėklų turi apie 0,1-0,3 mg vitamino B6.

Kokia yra vitamino B6 paros norma?

Rekomenduojama vitamino B6 paros dozė suaugusiems vyrams – 2mg, moterims – 1,8 mg, nėščioms ir žindančioms – atitinkamai 1,9 mg ir 2,5 mg.

Kas bus jei negausime pakankamai vitamino b6?

Jei mūsų organizmas negaus pakankamai šio elemento reguliariai, tai gali privesti prie tam tikrų sveikatos problemų.

Keletas jų būtų:

Problemos su nervų sistema

Vitaminas B6 yra būtinas tinkamai nervų sistemos veiklai. Jo trūkumas gali sukelti nervų pažeidimus ir periferinę neuropatiją. Dėl šių sutrikimų taip pat padidės žmogaus dirglumas ir jautrumas.

Daugiau nuovargio, nuotaikų kaitos

Vitaminas B6 tiesiogiai dalyvauja neurotransmiterių gamyboje, kurie yra atsakingi už mūsų nuotaiką ir emocijas. Trūkstant šio vitamino, gali pasireikšti nuovargis, depresija, daugiau nuotaikų kaitos.

Nusilpęs imunitetas

Šis elementas taip pat svarbus normaliai imuninės sistemos veiklai. Jo stoka gali paversti ją pažeidžiamesnę infekcijoms ir ligoms.

Sutrikusi medžiagų apykaita

Šis vitaminas taip pat padeda reguliuoti medžiagų apykaitą, įskaitant angliavandenius ir riebalus. Esant jo stokai, gali pasireikšti įvairūs svorio sutrikimai, sumažėti energijos ir t.t.

Anemija

Vitaminas B6 taip pat yra atsakingas už raudonųjų kraujo kūnelių gamybą ir hemoglobino sintezę. Jo stoka gali privesti prie anemijos vystymosi, organizmo būklės kuomet trūksta sveikų raudonųjų kraujo kūnelių.

Svarbu paminėti ir tai, jog vitamino B6 perteklius taip pat gali turėti neigiamų pasekmių. Todėl labai svarbu laikytis rekomenduojamos paros normos, o prireikus, pasikonsultuoti su sveikatos specialistu, jei pastebite tam tikrų šio elemento trūkumo ar pertekliaus požymių.

Pabaigai

Vitaminas B6 – vienas svarbiausių elementų mūsų organizmui pasižymintis įvairiapuse nauda.

Norint užtikrinti tinkamą medžiagų apykaitą, nervų sistemos veiklą ir stiprų imunitetą, būtina į savo kasdienį racioną įtraukti daugiau maisto produktų turinčių šio elemento.

Tokiu būdu bus palaikoma normali pagrindinių organizmo sistemų veikla.

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis January February March April May June July August September October November December