Kolagenas - kas tai yra ir kam jis naudingas?

 

Kolagenas - kas tai yra ir kam jis naudingas?

 
Kolagenas yra gausiausias baltymas jūsų kūne. Jis atlieka įvairius svarbius vaidmenis, įskaitant odos struktūros suteikimą ir kraujo krešulių susidarymą. Pastaraisiais metais jis išpopuliarėjo kaip šampūnų ir kūno losjonų priedas ir ingredientas.
 
Vis dėlto jums gali kilti klausimas, kas yra kolagenas, taip pat kam jis naudingas? Šiame straipsnyje pateikiama išsami šio svarbaus baltymo apžvalga.
 
Kas yra kolagenas?
 
Kolagenas yra gausiausias baltymas jūsų kūne, sudarantis maždaug trečdalį kūno baltymų sudėties. Tai vienas iš pagrindinių kaulų, odos, raumenų, sausgyslių ir raiščių statybinių blokų. Kolageno taip pat yra daugelyje kitų kūno dalių, įskaitant kraujagysles, rageną ir dantis.
Galite galvoti apie tai kaip apie „klijus“, laikančius visus šiuos dalykus. Iš tikrųjų žodis "Kolagenas" kilęs iš graikų kalbos žodžio „kólla“, kuris reiškia klijus.
Kolagenas yra baltymas, suteikiantis struktūrą didelei jūsų kūno daliai, įskaitant kaulus, odą, sausgysles ir raiščius.
 
Ką kolagenas daro jūsų kūne?
 
Yra bent 16 kolageno rūšių. Keturi pagrindiniai tipai yra I, II, III ir IV tipo.
Čia atidžiau pažvelkite į keturis pagrindinius kolageno tipus ir jų vaidmenis jūsų kūne:
 
I tipas. Šis tipas sudaro 90% jūsų kūno kolageno ir yra pagamintas iš tankiai supakuotų skaidulų. Tai suteikia odos, kaulų, sausgyslių, pluoštinės kremzlės, jungiamojo audinio ir dantų struktūrą.
II tipas. Šis tipas pagamintas iš laisviau supakuotų pluoštų ir randamas elastingose ​​kremzlėse, kurios sušvelnina jūsų sąnarius.
III tipas. Šis tipas palaiko raumenų, organų ir arterijų struktūrą.
IV tipas. Šis tipas padeda filtruoti ir yra jūsų odos sluoksniuose.
 
Senstant jūsų kūnas gamina mažiau ir žemesnės kokybės kolageno. Vienas iš matomų to požymių yra jūsų odoje, kuri tampa ne tokia stangri ir elastinga. Kremzlės senstant taip pat silpnėja.
 
 
Maistinės medžiagos, kurios padidina kolageno gamybą
 
Visas kolagenas prasideda kaip prokolagenas. Jūsų kūnas gamina prokolageną derindamas dvi amino rūgštis - gliciną ir proliną. Šiame procese naudojamas vitaminas C.
Jūs galite padėti savo kūnui gaminti šį svarbų baltymą užtikrindami, kad gausite daug šių maistinių medžiagų:
 
Vitaminas C. Didelis kiekis yra citrusiniuose vaisiuose, bulgarinėse paprikose ir braškėse ir kt.
Prolinas. Didelis kiekis yra kiaušinių baltymuose, kviečių gemaluose, pieno produktuose, kopūstuose, šparaguose ir grybuose.
Glicinas. Didelis kiekis yra kiaulienos odoje, vištienos odoje ir želatinoje, taip pat glicino yra ir įvairiuose baltymų turinčiuose maisto produktuose.
Varis. Didelis kiekis yra vidaus organų mėsoje, sezamo sėklose, kakavos milteliuose, anakardžiuose ir lęšiuose.
Be to, jūsų organizmui reikalingi aukštos kokybės baltymai, kuriuose yra amino rūgščių, reikalingų naujiems baltymams gaminti. Mėsa, paukštiena, jūros gėrybės, pieno produktai, ankštiniai augalai ir tofu yra puikūs aminorūgščių šaltiniai.
Keturios maistinės medžiagos, padedančios gaminti kolageną, yra vitaminas C, prolinas, glicinas ir varis. Be to, valgant aukštos kokybės baltymus, organizmas gauna reikalingas aminorūgštis.
 
Dalykai, kurie kenkia kolagenui
 
Labai svarbu yra vengti tokio kolageną naikinančio elgesio:
 
Valgyti per daug cukraus ir rafinuotų angliavandenių. Cukrus trukdo kolageno gamybai. Sumažinkite pridėtinio cukraus ir rafinuotų angliavandenių vartojimą.
Gauti per daug saulės spindulių. Ultravioletinė spinduliuotė gali sumažinti kolageno gamybą. Venkite pernelyg didelio saulės spindulių poveikio.
Rūkymas. Rūkymas sumažina kolageno gamybą. Tai gali pakenkti žaizdų gijimui ir sukelti raukšle
Vengdami elgesio, kuris jį žaloja, galite padėti savo kūnui išsaugoti ir apsaugoti kolageną. Tai apima per didelio cukraus kiekio vartojimą, rūkymą ir saulės nudegimą.
 
Natūralūs maisto šaltiniai su kolagenu
 
Kolagenas yra jungiamuosiuose gyvūnų maisto audiniuose. Pavyzdžiui, jis yra didelis kiekis vištienos ir kiaulienos odoje.
Vienas ypač turtingas šaltinis yra kaulų sultinys, kuris gaminamas verdant vištienos ir kitų gyvūnų kaulus.
Želatina iš esmės yra virtas kolagenas, todėl jame yra labai daug amino rūgščių, reikalingų jam gaminti.
Gyvūninės kilmės produktuose, pavyzdžiui, kaulų sultinyje, želatinoje, vištienos odoje ir kiaulienos odoje, yra labai daug kolageno.
 
 
Kolageno papildų nauda
 
Populiarėja dviejų rūšių kolageno papildai - hidrolizuotas kolagenas (kolageno hidrolizatas) ir želatina. Želatina susidaro virinant kolageną. Kolageną galite rasti tablečių ar miltelių pavidalo papildus. Miltelius galima lengvai dėti į maistą.
Papilduose dažniausiai baltymai jau būna suskaidyti į mažesnius peptidus, kurie lengviau absorbuojami. Kolageno peptidu yra miltelių pavidalu, kuriuos galima lengvai įtraukti į maisto produktus.
Peptidinė forma negelėja, todėl galite ją sumaišyti su kokteiliais, sriubomis ar kepiniais, nepaveikdami jų tekstūros.
 
Esmė
 
Kolagenas yra svarbus baltymas, suteikiantis struktūrą daugeliui kūno dalių. Jūsų valgomi maisto produktai ir maistinės medžiagos gali padėti jūsų organizmui gaminti šį baltymą.
Arba gali būti naudingi kolageno papildai. Jie gali padeti palaikyti odos, sąnarių ir kitų jungiamujų audinių būklę.
Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis January February March April May June July August September October November December