10 geriausių maisto papildų sportui

10 populiariausių maisto papildų sportui


Papildai sportui yra sparčiai auganti pramonės šaka, kurioje baltymai, energetiniai geliai ir maisto papildai yra populiarūs sporto mitybos produktai, kuriuos naudoja ne tik kultūristai ir sportininkai, bet kuriuos dabar jau naudoja ir dauguma nesportuojančių gyventojų. 2015 m. Mintel atlikto tyrimo metu nustatyta, kad net kas ketvirtas (24%) Didžiosios Britanijos gyventojų per pastaruosius 3 mėnesius vartojo sportinės mitybos produktą arba papildą sportui, o didžiausias segmentas (42%) buvo  16–24 metų vyrų.
 
2015 m. JK vartotojai išleido papildams sportui ir populiarioms sportinės mitybos maisto ir gėrimų prekėms 66 mln. GBP, t.y 27 proc. Daugiau nei 2013 m. Tai rodo, kad maisto papildai sportui yra ne kartkartėmis perkami papildomi priedai, o tampa vis labiau naudojama preke. 
 

Kreatinas

 

Kreatino monohidratas šiandien yra laikomas populiariausiu sportinių mitybos papildų rinkoje. Tai yra vienas perkamiausių visų laikų papildų sportui. 
Kreatinas pirmą kartą atkreipė visuomenės dėmesį 90-ųjų pradžioje, po to, kai buvo pranešta, kad Linfordas Christie jį panaudojo treniruotėse prieš iškovodamas 100 m auksą 1992 m. Barselonos olimpinėse žaidynėse. Šiais laikais tai yra pagrindinis maisto papildas, užsiimantiems intensyviu sportu, kuriems reikalingi greiti ir sprogstantys judesiai, pavyzdžiui, futbolas, regbis, boksas ir sunkioji atletika.
Kreatinas dažnai vadinamas „ergogeniniu“ papildu sportui, o tai reiškia, kad jis gerina fizinį sportinį pajėgumą. 3000 mg kreatino per parą padeda:
 
Padidinti raumenų jėgą
Padidinti raumenų galingumą
Padidinti raumenų greitį
Padidinti liesą raumenų masę
 
Kreatino vartojimas treniruotės metu taip pat padidina vandens kiekį raumenyse, o tai gali greitai padidinti dydį.
 
Baltymai
 
Išrūgų baltymai
 
Raumenų masės formavimo ir išsaugojimo srityje baltymai yra vienas iš svarbiausių ir populiariausių sporto papildų pasaulyje. Reguliarus baltyminių papildų vartojimas, ypač „anaboliniame lange“, kuris yra iškart po treniruotės ar mankštos, prisideda prie raumenų skaidulų augimo ir atstatymo.
Baltymai nėra būdingi lyčiai, o tai reiškia, kad jo nauda gali pasireikšti įvairaus amžiaus, kūno tipo ir fizinio pasirengimo vyrams ir moterims.
Manoma, kad vidutiniam žmogui reikia maždaug. 0,8 g baltymų 1 kg kūno svorio kiekvieną dieną. Tačiau šis reikalavimas yra didesnis tiems, kurie reguliariai dalyvauja ištvermės treniruotėse (maždaug 1,2 g / kg) arba jėgos treniruotėse (maždaug 2 g / kg).
 
Veganų baltymai
 
Dažniausias augalinis baltyminis papildas sportui yra sojos baltymas, nes jis labai panašus į pieno pagrindo baltymų aminorūgščių profilį. Sojos baltymų papildai laikomi visaverčiais, nes juose yra visų būtinų amino rūgščių ir juose gali būti iki 90% baltymų. Šie baltyminai papildai gaunami iš sojos pupelių, todėl be baltymų, jūs gaunate daug ląstelienos, be to, juose natūraliai gausu vitaminų ir mineralų.
Kiti augalinės kilmės baltymų milteliai yra žirniai, ryžiai, kanapės ir kvinoja - visi jie turi savo unikalų skonį, tekstūrą, aminorūgščių profilį ir kainų etiketę. Nors augaliniai baltymai iš vieno šaltinio yra tinkami veganams, paprastai baltymus iš šių augalų galima sumaišyti, kad galutinis produktas būtų klasifikuojamas kaip „visavertis“.
Norėdami išlaikyti pilną baltymų profilį, sumaišę du ar daugiau rūšių augalinius baltymus, galite sukurti fantastišką veganams draugišką produktą, kurio baltymų kiekis yra toks pat, jei ne daugiau, kaip išrūgų baltymuose, be jokių neigiamų su išrūgų baltymu susijusių simptomų, tokių kaip pilvo pūtimas ir dujų kaupimasis.
 
Omega 3
 
Mityboje Omega 3 riebalų rūgštys yra svarbios, ir duoda daug naudos kūnui ir smegenims, todėl tai yra populiarus sportinės mitybos papildas.
Omega 3 yra trijų tipų: eikozapentaeno rūgštis (EPA), dokozaheksaeno rūgštis (DHA) ir alfa-linoleno rūgštis (ALA). Ilgos grandinės riebalų rūgštys, EPA ir DHA, yra žuvyse, žuvų taukų papilduose ir dumblių ekstrakte. Trumpos grandinės forma ALA yra augalų šaltiniuose, tokiuose kaip riešutai, linų sėklos, chia sėklos, avokadas ir alyvuogių aliejus.
Omega 3 padeda pagreitinti atsistatymą po sunkių treniruočių. Omega 3 priešuždegiminiai junginiai padeda atsigauti.
 
BCAA / leucinas
 
Leucinas yra vienas iš BCAA amino rūgščių, kuri yra svarbi raumenų atsistatymui ir augimui. 
Leucinas taip pat turi daug teigiamo poveikio sporto rezultatams, padeda išsaugoti liesą raumenų audinį ir aprūpina kūną energija, patiriant fizinį krūvį.  
 
Gliukozaminas
 
Gliukozaminas vaidina gyvybiškai svarbų vaidmenį formuojant kremzlę, todėl daugelis žmonių jį vartoja kaip maisto papildą sportinėje veikloje. Jis dažnai naudojamas kaip pagalbinė priemonė artritui ir osteoartritui gydyti.
Gliukozaminas yra gyvybiškai svarbus kuriant kremzles - lankstų ir tvirtą jungiamąjį audinį, esantį keliose kūno dalyse. Šis tvirtas, elastingas audinys veikia kaip paminkštinimas ilgų kaulų galuose, kur jie susitinka su sąnariais. Senstant kūnui, kremzlė tampa ne tokia lanksti ir gali nuolat irti.
 
 
Multivitaminai
 
Jūsų organizmui reikia veiksmingų vitaminų ir mineralų. Deja, bet užimtame dabartiniame gyvenime subalansuotas maistas, kuriame yra reikalingų vitaminų ir mineralų, nėra kasdienybė. Kad organizmas gautų reikiamą maistinių medžiagų kiekį, vis daugiau vartotojų naudoja multivitaminus. Multivitaminai yra įvairių vitaminų, paprastai randamų maisto šaltiniuose, derinys ir užpildo spragas, kad vartotojas atitiktų rekomenduojamą dienos normą.
Kai organizmas negauna rekomenduojamos dienos vitaminų normos, jis turi labiau stengtis atlikti kasdienes užduotis, o tai gali sukelti nuovargį ir kitas sveikatos problemas.
Kalbant apie sportinę mitybą, laisvieji radikalai dažnai yra atsakingi už raumenų senėjimą ir su tuo susijusias problemas. Vartojant multivitaminus, galima kontroliuoti žalingus laisvuosius radikalus. Jie taip pat padeda stiprinti imuninę sistemą, todėl sportuojantis vartotojas rečiau serga prieš varžybas ar treniruotes.
 
Žalioji arbata
 
Žalioji arbata yra arbata, gaminama tik iš specialaus Azijoje kilusio augalo - Camellia sinensis - lapų. Juodoji arbata gaminama iš to paties augalo, tačiau abi arbatos skiriasi dėl jų apdorojimo būdo. Žaliosios arbatos yra mažiausiai perdirbamos, o metodas išsaugo daugiau maistinių medžiagų, palyginti su kitų arbatų gaminimo metodais.
Žalioji arbata buvo naudojama tūkstančius metų; ji atsirado Kinijoje ir ją perėmė daugumą Azijos kultūrų. Pastaraisiais dešimtmečiais jis taip pat išpopuliarėjo Vakaruose dėl savo naudos sveikatai.
Žaliosios arbatos ekstraktas, kuriame yra daug polifenolių ir katechinų, yra naudingas pagalbininkas nutukimui valdyti, nes padeda skatinti termogenezę ir riebalų oksidaciją. Yra manoma, kad katechino rūšis, paplitusi žaliojoje arbatoje, epigallokatechino galatas (EGCG), didina medžiagų apykaitą ramybės būsenoje ir skatina riebalų deginimą.
 
Kofeinas
 
Kofeinas yra viena iš labiausiai ištirtų ir naudingų ergogeninių pagalbinių priemonių. Jis dažniausiai vartojamas kaip kava, 1 puodelyje yra apie 75 mg kofeino. Supratimas apie kofeino efektyvumą padidino jo naudojimą.
Kofeinas padeda sutelkti dėmesį ir sumažinti nuovargį, kuris ypač pastebimas ilgesnių įvykių, tokių kaip bėgimas ar važiavimas dviračiu, metu. Vykstant ilgesnėms nei 90 minučių distancijoms, protinis nuovargis, taip pat ir fizinis nuovargis, vaidina svarbų vaidmenį sportiniams rezultatams. Kofeinas gali padėti išlaikyti fizinę veiklą šioje situacijoje.
150 svarų (68 kg) sportininkui rekomenduojama kofeino dozė yra apie 200 mg vieną valandą prieš treniruotę.
 
Glutaminas
 
Glutaminas yra populiarus papildas sportui. Vienas iš pagrindinių glutamino vaidmenų organizme yra palaikyti detoksikaciją valant kūną nuo didelio amoniako kiekio. Jis veikia kaip buferis ir amoniako perteklių paverčia kitomis amino rūgštimis, amino cukrumi ir karbamidu.
Apytiksliai valandą mankštinantis, organizme glutamino kiekis gali sumažėti 40 proc. Tai gali slopinti organizmo imuninę funkciją, turėti neigiamos įtakos jūsų treniruotėms ir gali sukelti persitreniravimo sindromą.
L-glutaminas naudingas ir ilgų nuotolių sportininkams, stiprindamas imuninę sistemą. Papildymas L-glutaminu taip pat leidžia jūsų raumenims kovoti ir treniruotis ilgiau.
 
Azoto oksidas
 
Azoto oksidą gamina beveik visos žmogaus kūno ląstelės ir tai yra viena iš svarbiausių kraujagyslių sveikatos molekulių. Papildai sportui, didinantys azoto oksidą organizme, pamažu tampa vis populiaresni sporto papildų pasaulyje.
Azoto oksido papildai ne tik padeda padidinti azoto oksido gamybą, bet ir padeda sumažinti raumenų skausmą ir padidinti fizinį krūvį.
Azoto oksidas dalyvauja daugelyje ląstelių procesų, įskaitant kraujagyslių išsiplėtimą, o tai padeda padidinti maistinių medžiagų ir deguonies patekimą į darbančius raumenis fizinio krūvio metu ir taip pagerinti darbingumą.
 
Šaltinis: https://supplementfactoryuk.com/blog/2018/04/the-top-10-most-popular-sports-nutrition-supplements/
Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis January February March April May June July August September October November December